Friday, 6 January 2017

RUU 355 : NANCY SHUKRI PERJELAS PENDIRIAN MENGENAI ISU INI.


semalam nancy shukri perjelas mengenai situasi terkini akan isu RUU 355 pas.

antara yang disebut beliau.

komponen BN dari sarawak hingga ke hari ini tidak diberikan penjelasan/briefing mengenai RUU 355 oleh pas.

nancy juga menekankan pendirian beliau akan selari dengan pendirian ketua menteri , adenan satem.

isu ini  menjadi 'stand still' tak ke mana kerana kegagalan pas dalam menjawap elemen mengenai hukuman penjara 30 tahun, 100 sebatan dan denda RM100 ribu sepertimana yang terkandung dalam RUU 355.

nancy shukri menegaskan undang-undang syariah sedia ada sudah memadai dan keterbatasan untuk menyokongnya sukar kerana di sarawak, pelbagai kaum dan kepercayaan wujud di sana.

Ditanya mengenai kenyataan Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Ahmad Maslan yang parti komponen BN terpaksa menyokong pindaan itu apabila ia diambil alih kerajaan persekutuan, mungkin dalam sesi persidangan Dewan Rakyat pada, Nancy berkata:
“Kerajaan negeri mempunyai kuasa membuat keputusan sama ada untuk menerima pakai atau tidak, walaupun Parlimen meluluskan pindaan.
“Anda tidak boleh memaksa negeri untuk menerimanya.”
gap : kemas punya penjelasan.. sekadar tambahan, masa sesi parlimen lepas pas juga tak ambil kesempatan untuk perjelas RUU 355 ni kat ahli parlimen PAN,PKR, DAP, PRS,PBB,MCA ,MIC DLL. peluang itu patutnya pas optimakan, tapi sampai sekarang tak buat.
yang pas jumpa , orang kat london. orang kat london bukan player yang boleh beri undi lulus atau gagal RUU 355 ni pas ooii.. aduhai pas.


No comments:

Post a Comment

KOMEN JANGAN HINA AGAMA DAN PERKARA SENSITIF. AKU TAK TANGGUNGJAWAP KALAU KORANG KENA.